Консультація по телефону:
30 Січня, 2020 Новини компанії

Фінансовий моніторинг: що змінюється?

З набранням чинності 28. 04. 2020 р. Законом України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» вноситься ряд змін в порядок здійснення фінансового моніторингу.

Одна із змін стосується визначення фінансових операцій, які підлягають фінансовому моніторингу. Такими є ті, сума яких дорівнює або перевищує 400 тисяч гривень ( раніше – 150 тис. грн). При цьому на відміну від ще чинної редакції необхідна наявність не 17 підстав-ознак, а лише 4 для того, щоб фінансова операція підлягала фінансовому моніторингу. А саме необхідно, щоб мала місце хоча б одна із таких фінансових операцій:

у разі, якщо хоча б один із учасників фінансової операції має реєстрацію, місце проживання чи місцезнаходження в державі, що не виконує чи неналежним чином виконує міжнародні рекомендації у сфері боротьби з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванням тероризму чи фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення або має рахунок у банку, зареєстрованому в зазначеній державі;

політично значущих осіб, членів їх сім’ї та/або осіб, пов’язаних з політично значущими особами;

із переказу коштів за кордон (в т. ч. до офшорних зон);

з готівкою (внесення, переказ, отримання коштів).

Наступним нововведенням є визнання бухгалтерів, які надають приватні послуги (не штатні), суб’єктами первинного фінансового моніторингу. На них тепер також покладається обов’язок перевіряти фінансові операції своїх клієнтів і повідомляти про підозрілі Державну службу фінансового моніторингу.

Якщо ж бухгалтер, банк чи інший суб’єкт фінансового моніторингу, який супроводжував таку операцію і не зупинив її, то до нього адекватно вчиненому порушенню може бути застосоване:

письмове застереження;

анулювання ліцензії та/або інших документів, що надають право на здійснення діяльності, з провадженням якої в особи виникає статус суб’єкта первинного фінансового моніторингу;

покладення на суб’єкта первинного фінансового моніторингу обов’язку відсторонення від роботи посадової особи такого суб’єкта первинного фінансового моніторингу;

штраф;

укладення письмової угоди із суб’єктом первинного фінансового моніторингу, за якою суб’єкт первинного фінансового моніторингу зобов’язується сплатити визначене грошове зобов’язання та вжити заходів для усунення та/або недопущення в подальшій діяльності порушень вимог законодавства у сфері запобігання та протидії, забезпечити підвищення ефективності функціонування та/або адекватності системи управління ризиками тощо.

Розмір штрафів може сягати до 100 тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян (а в окремих випадках до 10 відсотків загального річного обороту. При цьому розрахунок суми штрафу у разі вчинення двох і більше видів порушень здійснюватиметься шляхом додавання розмірів штрафів за кожний вид порушення. В той же час існує можливість оскаржити рішення про накладення штрафів.

За додатковими консультаціями стосовно змін в порядку проведення фінансового моніторингу Ви можете звернутися до нас. «Solid Finance» надає юридичну допомогу у випадку відмови банку в проведенні фінансової операції та юридичний супровід оскарження рішень про накладення штрафів за порушення вимог законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення.

  • Поделиться:

Наші головні переваги

Великий досвід роботи дозволяє нам оперативно і якісно надавати послуги нашим клієнтам

Досвід роботи 10 років

Напрацьований роками досвід дозволяє нашим юристам вирішувати найскладніші питання

Гарантія якості

Завдання виконується із найсуворішим дотриманням закону та побажань клієнта

Комплексний підхід

Над завданням клієнта працює команда юристів-професіоналів різного профілю, що дозволяє вирішити поставлену задачу з урахуванням всіх нюансів

Повний комплекс послуг

Надаємо повний юридичний супровід клієнта від момента реєстрації бізнеса і до його ліквідації

Наші клієнти та партнери

За час нашої роботи ми отримали безліч задоволених клієнтів і партнерів

Адвокатське Об'єднання
Адвокатське Об'єднання "Неофеліс ЛГ" Neofelis Law Group
Зворотній дзвінок
Передзвонимо Вам через 10 хвилин
Ваше ім'я
Ваш телефон
Данные будут использованы только для связи с Вами!
×
Ваше ім'я
Ваш телефон
Данные будут использованы только для связи с Вами!
×