Консультація по телефону:
03 Лютого, 2020 Новини компанії

Індивідуальна податкова консультація: особливості отримання та проведення

Податковий кодекс України передбачає можливість звернення платника податків до контролюючого органу з метою отримання індивідуальної податкової консультації (далі - ІПК). Головна сутність такої консультації полягає в роз’ясненні платнику податків правильного застосування конкретної норми закону або нормативно-правового акта з питань адміністрування податків чи зборів стосовно конкретної господарської операції. Однією з переваг такої консультації є її безкоштовність. Які ще особливості проведення ІПК розглянемо в даній статті.

 

Що таке ІПК?

ІПК представляє собою роз’яснення контролюючого органу, надане платнику податків щодо практичного використання окремих норм податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючий орган, та зареєстроване в єдиному реєстрі індивідуальних податкових консультацій.

 

В якій формі може бути проведена ІПК?

ІПК на вибір платника податків може бути надана в усній або письмовій формі.

ІПК, надані в письмовій формі, в обов’язковому порядку підлягають реєстрації в єдиній базі ІПК та розміщенню на офіційному веб-сайті органу Державної фіскальної служби України без зазначення найменування (прізвища, ім’я, по батькові) платника податків, коду згідно з ЄДРПОУ (реєстраційного номера облікової картки) та його податкової адреси. Доступ до зазначених даних є безоплатним та вільним. Єдиний реєстр індивідуальних податкових консультацій розміщено на офіційному веб-порталі Державної фіскальної служби України за наступним алгоритмом дій: Електронний кабінет/ Реєстри/ Єдиний реєстр індивідуальних податкових консультацій.

 

Куди подавати запит на отримання ІПК?

Відповідь на це питання міститься в п. 52.4 ст. 52 Податкового кодексу України. Згідно з останнім стосовно отримання консультації у письмовій формі запит необхідно подавати до органу Державної фіскальної служби або державної податкової служби на обліку яких перебуває платник податків. Що ж стосується консультацій в письмовій формі, то – до органу Державної фіскальної служби на обліку якого перебуває платник податків.

Запит можна надіслати рекомендованим листом із повідомленням про вручення або особисто подати до канцелярії контролюючого органу. В останньому випадку необхідно оформити два примірники запиту – один для канцелярії, а на іншому ставиться відмітка про отримання запиту контролюючим органом.

 

Які вимоги до змісту запиту?

Такі вимоги передбачені п. 52.1 ст. 52 Податкового кодексу України. Так, таке звернення повинно містити наступні відомості:

найменування для юридичної особи або прізвище, ім’я, по батькові для фізичної особи, податкову адресу, а також номер засобу зв’язку та адресу електронної пошти, якщо такі наявні;

код згідно ЄДРПОУ (для юридичних осіб) або реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб);

зазначення, в чому полягає практична необхідність отримання податкової консультації;

підпис платника податків;

дата підписання звернення.

У якій формі подавати запит?

Законодавство чітко не говорить про форму запиту на отримання ІПК, однак, якщо проаналізувати ті вимоги, які ставляться до змісту останнього (необхідність наявності підпису платника податків), то логічно випливає висновок про те, що передбачається письмова (в т. ч. електронна) форма. Єдиної форми (бланку) не встановлено, тому заявник вправі самостійно обрати формат викладення змісту. Запит доцільно оформити у вигляді листа.

 

Яка процедура розгляду запиту?

Протягом 25 календарних днів, що настають за днем отримання такого звернення контролюючим органом, такі органи мають надати безоплатно ІПК з питань практичного застосування окремих норм податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи. За необхідності відповідний орган може прийняти рішення про продовження строку розгляду звернення на отримання ІПК понад 25-денний строк, але не більше 10 календарних днів, та письмово повідомити про це платнику податків до закінчення відповідних 25 календарних днів.

У  випадку ж, якщо Ваше звернення не міститиме вище вказаних відомостей, то податкова консультація Вам не буде надана, а буде надіслано відповідь у порядку та строки, передбачені Законом України «Про звернення громадян».

 

Яку форму проведення ІПК доцільніше обрати?

Форма проведення ІПК суттєво впливає на її юридичну значимість для самого платника податків. Це пов’язано з тим, що не може бути притягнутим до відповідальності, включаючи фінансової, платника податків, який діяв відповідно до ІПК, наданої йому у письмовій формі, а також узагальнюючої податкової консультації, за діяння, що містить ознаки податкового правопорушення, зокрема на підставі того, що у подальшому така податкова консультація була змінена або скасована. При цьому, слід зважати, що така консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Тому слід надавати перевагу письмовій формі надання ІПК. Але також слід бути уважним, щоб лист, яким буде оформлено ІПК, містив назву «податкова консультація», реєстраційний номер в єдиній базі ІПК, опис питань, що порушуються платником податків, з урахуванням фактичних обставин, зазначених у зверненні платника податків, обґрунтування застосування норм законодавства та висновок з питань практичного використання таких норм законодавства. При цьому, такий лист контролюючого органу має бути складений з врахуванням рекомендацій викладених в Листі Державної податкової служби України від 21. 01. 2011 р. № 1600/7/10-1017/220.

Також слід звернути увагу, що періодично Міністерством фінансів України проводить узагальнення ІПК, які підлягають застосуванню у тому разі, коли положення ІПК суперечать йому. Тому слід бути уважним, адже не є виключенням випадки, коли Вам нададуть ІПК, а пізніше буде прийнято узагальнення, яке суперечитиме ІПК, або ж Вам буде надано ІПК, яка не відповідатиме раніше прийнятому узагальненню.

Все ж, попри безкоштовність та певні юридичні переваги ІПК, як остання, так і узагальнення ІПК, не мають сили нормативно-правового акта і не підмінюють собою останнього.

 

Вище викладене вкотре дає підстави говорити про складність юридичних інструментів за допомогою яких можна полегшити ведення бізнесу. Правильне їх застосування передбачає необхідність правової обізнаності у відповідних процедурних питаннях. За кваліфікованою юридичною допомогою Ви можете звернутися до нас. «Solid Finаce» проведе необхідні консультації, допоможе скласти запит, оцінити правильність оформлення ІПК, а також при необхідності оскаржити до суду наказ про затвердження узагальнюючої податкової консультації або надану Вам ІПК.

  • Поделиться:

Наші головні переваги

Великий досвід роботи дозволяє нам оперативно і якісно надавати послуги нашим клієнтам

Досвід роботи 10 років

Напрацьований роками досвід дозволяє нашим юристам вирішувати найскладніші питання

Гарантія якості

Завдання виконується із найсуворішим дотриманням закону та побажань клієнта

Комплексний підхід

Над завданням клієнта працює команда юристів-професіоналів різного профілю, що дозволяє вирішити поставлену задачу з урахуванням всіх нюансів

Повний комплекс послуг

Надаємо повний юридичний супровід клієнта від момента реєстрації бізнеса і до його ліквідації

Наші клієнти та партнери

За час нашої роботи ми отримали безліч задоволених клієнтів і партнерів

Адвокатське Об'єднання
Адвокатське Об'єднання "Неофеліс ЛГ" Neofelis Law Group
Зворотній дзвінок
Передзвонимо Вам через 10 хвилин
Ваше ім'я
Ваш телефон
Данные будут использованы только для связи с Вами!
×
Ваше ім'я
Ваш телефон
Данные будут использованы только для связи с Вами!
×