Консультація по телефону:
24 Липня, 2020 Новини компанії

ОСОБЛИВОСТІ УКЛАДЕННЯ ДОГОВОРУ КОМІСІЇ

Договір комісії стає все більш поширеним сьогодні у буденній господарські діяльності. Однак не всім відомий даний різновид цивільно-правового договору, попри всі переваги його укладення.

Для розуміння сутності договору комісії його досить часто порівнюють з представництвом інтересів за довіреністю. Так, якщо Ви видали особі довіреність і вона від вашого імені та у ваших інтересах вчиняє певні дії, юридичні наслідки яких одразу ж покладаються на Вас, то договір комісії працює по іншому. Комісіонер (тобто особа, яка зобов’язується вчинити певні дії) хоча й вчиняє дії в інтересах комітента (особи, що доручила вчинити певні дії), однак здійснює їх від свого імені і всі юридичні наслідки вчинених за договором комісії дій приймає на себе. Саме тому, сторона в інтереси якої вчиняються дії за договором комісії має більш вигідніше становище, аніж якби ці ж дії вчинялися за довіреністю, адже комітент не стає автоматично стороною за тими договорами, що укладаються комісіонером. А отже комітент має своєрідну «страховку» від недобросовісних дії комісіонера при вчиненні правочинів в інтересах того ж таки комітента.

При складанні договору комісії для комітента ставиться завдання максимально детально прописати умови договору, щоб комісіонер мав чітке бачення завдання, яке перед ним ставиться, і виконав його так, як це прописано в договорі. Комісіонер має бути теж зацікавлений в якомога детальнішій розробці договору, адже в подальшому укладений з комітентом договір для нього має стати інструкцією у виконанні поставленого завдання. Намагання комісіонера використати в договорі нечіткі формулювання є явним свідченням того, що Ви маєте справу з недобросовісним контрагентом.

Безперечно, при розробці тексту договору варто враховувати багато факторів. Вони можуть стосуватися як і строків виконання договору, так і самого поставленого завдання перед комісіонером. Як правило, слід детально розробляти наступні умови договору комісії.

Якщо договір комісії укладається на реалізацію певних товарів, то потенційному комітенту варто потурбуватися, щоб в договорі містився пункт-застереження про те, що всі товари, які передаються комісіонеру за укладеним договором є належної якості. А якщо товар має властивість псуватися, то також варто прописати, хто саме відповідає за забезпечення умов для їх зберігання.

Якщо ж комітент доручає комісіонеру вчинити правочин по придбанню майна, то комітент вправі максимально точно прописати в договорі всі характеристики такого майна. Додатково, необхідно передбачити процедуру погодження придбаваного майна, щоб у випадку придбання комісіонером майна, що не відповідає затребуваним комітентом вимогам, останній міг апелювати до факту невикористання комісіонером такої процедури.

Хоча договір комісії й припускає, що між комітентом та комісіонером існують особливі довірчі відносини, однак не виключеними є випадки зловживання з боку комісіонера. Так, останній отримавши, наприклад, грошові кошти для купівлі певного товару або, навпаки, товар для його реалізації може використати їх для власних потреб. З метою уникнення таких випадків у договорі комісії варто прописати заборону нецільового використання, а, у разі порушення такої заборони, передбачити санкцію, наприклад, у вигляді стягнення фіксованої грошової суми або стягнення відсотків від розміру використаної грошової суми. Засіб забезпечення виконання зобов’язання Ви можете обрати як із тих, що передбачені законодавством (неустойка, гарантія та ін.), так і визначити самі.

Враховуючи специфіку договору комісії, варто не забути прописати в договорі порядок передачі прав комісіонером комітенту за вчиненими першим правочинами.

Продаж та придбання товару через комісіонера є досить зручним при здійсненні зовнішньоекономічної діяльності, адже комісіонер в такому випадку бере на себе всі зобов’язання, пов’язані з митним оформленням і доставкою товару, за що й отримує винагороду без будь-яких фінансових вкладень з його сторони. Головною метою залучення посередників при експорті та імпорті товарів є підвищення ефективності виконання зовнішньоторговельних операцій внаслідок прискорення обігу капіталу, підвищення оперативності збуту.

Не аби яке значення використання договорів комісії в господарській діяльності має для здійснення оптимізації оподаткування податку на прибуток та ПДВ, адже відповідно до податкового законодавства операції з надання товарів у межах договорів комісії не вважається продажем товарів. Таким чином, договір комісії дозволяє передавати активи комітента комісіонерові на досить тривалий строк, не відносячи ці доходи до доходів сторони, що їх отримала, і не припускає нарахування відсотків за період, протягом якого ці активи перебувають у комісіонера.

 

Складання договору комісії є досить клопіткою роботою, адже вимагає не тільки знання законодавства, вміння технічно правильно викладати текст, а й знання реальної практики виконання таких договорів. Неправильне прописання умов договору комісії і їх подальше виконання може стати гальмом в здійсненні господарської діяльності вже на стадії виконання договору. Допомога професійних юристів є визначальною у складенні даного виду договору, адже, заручившись їх допомогою, Ви матимете можливість повністю контролювати ввесь процес виконання договору, а в разі конфліктних ситуацій – матимете надійну договірну базу для захисту своїх інтересів.

За юридичним супроводом укладення договорів комісії Ви завжди можете звернутися до юристів компанії «Solid Finance». Ми допоможемо скласти договір комісії під Вашу ситуацію, врахувавши всі нюанси. Наш досвід та професіоналізм стануть запорукою Вашого успіху!

 

Сайт: https://sfinance.com.ua/

Телефон: +38 (050) 417-17-77

  • Поделиться:

Наші головні переваги

Великий досвід роботи дозволяє нам оперативно і якісно надавати послуги нашим клієнтам

Досвід роботи 10 років

Напрацьований роками досвід дозволяє нашим юристам вирішувати найскладніші питання

Гарантія якості

Завдання виконується із найсуворішим дотриманням закону та побажань клієнта

Комплексний підхід

Над завданням клієнта працює команда юристів-професіоналів різного профілю, що дозволяє вирішити поставлену задачу з урахуванням всіх нюансів

Повний комплекс послуг

Надаємо повний юридичний супровід клієнта від момента реєстрації бізнеса і до його ліквідації

Наші клієнти та партнери

За час нашої роботи ми отримали безліч задоволених клієнтів і партнерів

Адвокатське Об'єднання
Адвокатське Об'єднання "Неофеліс ЛГ" Neofelis Law Group
Зворотній дзвінок
Передзвонимо Вам через 10 хвилин
Ваше ім'я
Ваш телефон
Данные будут использованы только для связи с Вами!
×
Ваше ім'я
Ваш телефон
Данные будут использованы только для связи с Вами!
×