Консультація по телефону:
02 Грудня, 2020 Новини компанії

ЯК ОТРИМАТИ БЮДЖЕТНЕ ВІДШКОДУВАННЯ ПРИ ВІД'ЄМНОМУ ЗНАЧЕННІ ПДВ?

 

Підставою відшкодування ПДВ одна – це від’ємне значення з ПДВ, яке може виникнути у будь-якого платника ПДВ, якщо сума податкового кредиту перевищує суму податкового зобов’язання за підсумком конкретного звітного періоду.

 

З яких причин може виникнути таке перевищення?

Наприклад, ви придбали обладнання для виробництва і у вас є податкова накладна від їх постачальника, яка зареєстрована в Єдиному реєстрі податкових накладних, що свідчить про наявність у вас законного права на формування податкового кредиту в декларації за звітний період. Якщо загальна сума податкового кредиту (рядок 17 податкової декларації з ПДВ) перевищує загальну суму податкових зобов’язань звітного періоду (рядок 9 податкової декларації з ПДВ), у цьому разі у податковій декларації необхідно відображати від’ємне значення, щоправда без знаку мінус (рядок 19 податкової декларації з ПДВ).

 

Умови відшкодування ПДВ.

Окрім від’ємного значення ПДВ, необхідно також дотриматися інших умов.

По-перше, сума ПДВ по податковому кредиту має бути сплаченою отримувачем товарів, робіт, послуг.

По-друге, заявлена до відшкодування сума не може перевищувати ліміт реєстрації податкових накладних на дату подання податкової декларації.

По-друге, має бути відсутнім податковий борг. Якщо ж борг є, заявлено до відшкодування сума ПДВ спочатку буде врахована для погашення існуючого боргу.

При цьому, ви не зобов’язані заявляти про відшкодування від’ємних сум ПДВ за результатами того звітного періоду, протягом якого вони були утворені. Ви можете перенести частину податкового кредиту на наступні звітні періоди в межах 1095 днів (3 роки). Право на відшкодування ПДВ залишається й тоді, коли ви вже не являєтеся платником ПДВ.

 

Порядок відшкодування ПДВ.

Отримання відшкодування від’ємного значення ПДВ необхідно звернути увагу на заповнення окремих рядків податкової декларації з ПДВ:

рядок 9: вказується загальна сума податкового зобов’язання за звітний період;

рядок 17: вказується загальна сума податкового кредиту;

рядок 19: зазначається сума від’ємного значення ПДВ, однак без знаку «мінус»;

рядок 19.1.:вказується сума перевищення ліміту реєстрації, якщо така має місце;

рядок 20: вказується сума, що не перевищує ліміту;

рядки 20.1., 20.2.1., 20.2.2., 20.2.: заповнюємо рядок, відповідно до того, куди саме бажаєте зарахувати від’ємного значення ПДВ;

Окрім подання до ДПС заповненої податкової декларації з ПДВ також потрібно буде заповнити та подати:

додаток Д3 в якому розшифрувати звідки взялося від’ємне значення в частині оплачених постачальникам товарів, робіт чи послуг;

додаток Д4, у якому вказуються банківські реквізити рахунку на яке ви бажаєте отримати бюджетне відшкодування та який фактично є заявою на бюджетне відшкодування. Якщо ж у вас є заборгованість по іншим податкам, які справляються до державного бюджету, то ви можете в додатку Д4 вказати реквізити цих податків і в такому випадку сума бюджетного відшкодування буде зарахована до заборгованості.

 

В подальшому платника ПДВ включають в Реєстр заяв про повернення суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість.

Далі протягом 30 календарних днів починаючи з граничного строку подання податкової декларації проводиться камеральна перевірка.

В деяких випадках може бути проведено позапланову документальну перевірку (проводиться протягом 60 календарних днів). Підставами для проведення документальної перевірки є, зокрема заявлення до відшкодування суми, що перевищує 100 тис. грн, а також у разі подачі недостовірних даних та ненадання на запит ДПС документального підтвердження.

За результатом закінчення перевірки узгоджується сума бюджетного відшкодування, яка протягом 5 операційних днів після узгодження має бути перерахована казначейством.

  • Поделиться:

Наші головні переваги

Великий досвід роботи дозволяє нам оперативно і якісно надавати послуги нашим клієнтам

Досвід роботи 10 років

Напрацьований роками досвід дозволяє нашим юристам вирішувати найскладніші питання

Гарантія якості

Завдання виконується із найсуворішим дотриманням закону та побажань клієнта

Комплексний підхід

Над завданням клієнта працює команда юристів-професіоналів різного профілю, що дозволяє вирішити поставлену задачу з урахуванням всіх нюансів

Повний комплекс послуг

Надаємо повний юридичний супровід клієнта від момента реєстрації бізнеса і до його ліквідації

Наші клієнти та партнери

За час нашої роботи ми отримали безліч задоволених клієнтів і партнерів

Адвокатське Об'єднання
Адвокатське Об'єднання "Неофеліс ЛГ" Neofelis Law Group
Зворотній дзвінок
Передзвонимо Вам через 10 хвилин
Ваше ім'я
Ваш телефон
Данные будут использованы только для связи с Вами!
×
Ваше ім'я
Ваш телефон
Данные будут использованы только для связи с Вами!
×