Консультація по телефону:
  • Головна /
  • /
  • Після допуску до проведення податкової перевірки права платника податків порушують лише наслідки проведення такої перевірки
25 Січня, 2020 Новини компанії

Після допуску до проведення податкової перевірки права платника податків порушують лише наслідки проведення перевіркиду

Верховним Судом у складі колегії Касаційного адміністративного суду від 03. 12. 2019 р. у справі № 803/990/15-а було прийнято постанову, якою визначено особливості оскарження податкової перевірки.

Остання містить правову позицію в якій визначено наступне. Платнику податку, який вважає порушеним порядок та підстави призначення податкової перевірки щодо нього має захищати свої права шляхом недопуску посадових осіб контролюючого органу до такої перевірки. Якщо ж допуск до податкової перевірки відбувся, в подальшому предметом розгляду в суді буде суть виявлених порушень податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

Позови платників податків, спрямовані на оскарженя рішень (у тому числі наказів про призначення перевірки), дій або бездіяльності контролюючих органів щодо призначення та/або проведення перевірок можуть бути задоволені, якщо до моменту винесення судового рішення не відбулося допуску посадових осіб контролюючого органу до спірної перевірки. В іншому разі в задоволенні відповідних позовів має бути відмовлено, оскільки правові наслідки оскаржуваних дій за таких обставин є вичерпаними, а отже, задоволення позову не може призвести до відновлення порушених прав платників податків, оскільки після проведення перевірки права платника податків порушують лише наслідки проведення відповідної перевірки. 

При цьому, позивач не позбавлений права оскаржити податкове повідомлення-рішення з підстав його невідповідності закону чи компетенції контролюючого органу щодо застосування до платника гарантованого державою мораторію на проведення перевірки, передбаченого приписами Прикінцевих положень закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи", Прикінцевих положень Закону України "Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України".

Враховуючи положення вище вказаної постанови Верховного Суду, у разі якщо до Вас прийшли з податковою перевіркою рекомендуємо одразу перевіряти законність підстав проведення останньої, зокрема шляхом ознайомлення з направленням на перевірку, копією наказу про проведення перевірки та службовими посвідченнями перевряючих. У випадку якщо Вами виявлено порушення, то вже на цьому етапі реагувати та недопускати посадових осіб контролюючого органу до такої перевірки. Для правильної оцінки законності підстав проведення податкової перевірки правильніше за все залучати до перевірки для представлення Ваших інтересів компетентних в даних питаннях юристів.

За юридичним супроводом податкових перевірок Ви можете звернутися до нас. "Solid Finance", зокрема пропонує надання консультацій з питань, пов'язаних з проведенням перевірки; підготовку відповідей на запити податкової про надання інформації або документів для проведення перевірки; присутність адвоката при проведенні перевірки на підприємстві, представництво інтересів підприємства та оскарження рішень, ухвалених податковою за результатами перевірки.

  • Поделиться:

Наші головні переваги

Великий досвід роботи дозволяє нам оперативно і якісно надавати послуги нашим клієнтам

Досвід роботи 10 років

Напрацьований роками досвід дозволяє нашим юристам вирішувати найскладніші питання

Гарантія якості

Завдання виконується із найсуворішим дотриманням закону та побажань клієнта

Комплексний підхід

Над завданням клієнта працює команда юристів-професіоналів різного профілю, що дозволяє вирішити поставлену задачу з урахуванням всіх нюансів

Повний комплекс послуг

Надаємо повний юридичний супровід клієнта від момента реєстрації бізнеса і до його ліквідації

Наші клієнти та партнери

За час нашої роботи ми отримали безліч задоволених клієнтів і партнерів

Адвокатське Об'єднання
Адвокатське Об'єднання "Неофеліс ЛГ" Neofelis Law Group
Зворотній дзвінок
Передзвонимо Вам через 10 хвилин
Ваше ім'я
Ваш телефон
Данные будут использованы только для связи с Вами!
×
Ваше ім'я
Ваш телефон
Данные будут использованы только для связи с Вами!
×